Käväisimme porukalla tutustumassa siihen miten Suomen lähiruokapääkaupungissa Kiuruvedellä jalostetaan ja käytetään lähiruokaa. Yrityspuisto Leivonen tarjoaisi hyvät puitteet aloitteleville yrittäjille. Vanhaan meijeriin kunnostetuista tiloista löytyi koneita ja laitteita joka lähtöön. Jopa pakkastilaa parisataa neliötä. Harmi, että tilat näyttivät olevan liian vähällä käytöllä. Tehokasta toimintaa näytti kuitenkin olevan järvikalaa jalostavassa yrityksessä. Juuri nyt oli meneillään haukisesonki. Kateellisena kuuntelin, kuinka haukimassaa toimitetaan myös kouluruoan raaka-aineeksi. Tällaisia yrityksiä Suomeen tarvittaisiin lisää. Suomen järvistä löytyisi runsaasti hyödynnettävää kalaa. Ongelmana on, ettei Suomesta tunnu löytyvän riittävästi yrittäjän urasta haaveilevia. Esimerkiksi työssäoppimipaikaksi elintarvikealan opiskelijoille kalaa jalostava yritys ei ole kelvannut. Minusta elintarvikealan koulutukseen pitäisi kuulua pakollisena jotain muutakin kuin siistiä, helppoa ja kivaa. Pakollinen viikko kalatehtaassa vaikkapa Norjassa voisi avartaa.
Järvifisun yrittäjä totesi työpäivien olevan ympäripyöreitä varsinkin sesonkiaikaan. Silti hän vaikutti olevan tyytyväinen. Aika paljon työpaikkoja olisi luotavissa kotimaiseen kalanjalostukseen. Jo nyt suomalainen ruokateollisuus olisi kiinnostunut kotimaisen raaka-aineen hyödyntämisestä. Kouluruokailusta vastaavana kotitalousopettajana voin vakuuttaa, että kotimisesta raaka-aineesta jalostetut tuotteet olisivat enemmän kuin tervetulleita markkinoille.