Leivoimme oppilaiden kanssa tänään suolaisia piirakoita. Niinpä innostuin leipomaan pitkästä aikaa kotonakin. Meillä monilla on varmasti vielä jäljellä syksyn sienisatoa. Nyt on korkea aika ryhtyä käyttämään pakastettuja tai kuivattuja sieniä. Minulla on runsaasti kuivattuja suppilovahveroita, joten tein piirakan täytteen niistä. Yksinkertaista, mutta niin hyvää.
Pohja suolaiseen piirakkaan
1½ dl maitoa
1 muna
½ tl suolaa
4½ dl jauhoja (vehnäjauhoja, spelttijauhoja, vehnänlesettä…)
1½ tl leivinjauhetta
50 g voita sulatettuna
Sekoita maito, muna ja suola. Sulata voi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää sitten yhdessä voin kanssa nesteeseen. Sekoita nopeasti, ettei taikina sitkisty. Levitä pellille tai isohkoon piirakkavuokaan. Taikinaa on sen verran, että jollet halua pohjasta paksua, levitä se pellille, vaikkei pelti tulekaan aivan täyteen. Painele piirakkaan kuitenkin pienet reunat, että täyte ei valu pellille.
Täytettä varten laitoin suppilovahveroita likoon pariin desiin kermaa, lisäsin joukkoon 2munaa ja maustoin seoksen suolalla ( n. ½tl). Sitten kuorin pari punasipulia ja haudutin ne pehmeiksi pannulla. Lisäksi tarvittiin vielä juustoraastetta. Kun pohja oli levitetty pellille, laitoin pinnalle punasipulin, kaadoin päälle sieni-kermaseoksen ja kruunasin koko komeuden runsaalla määrällä juustoraastetta. Sitten piirakka uuniin 200 asteeseen noin puoleksi tunniksi.
Tällä reseptillä saa aikaan monenlaisia piirakoita. Maukas pohjataikina, mitä tahansa täytteeksi, mehevyydeksi kerma-munaseos, mausteita ja paljon juustoa. Siitä ei voi tulla kuin hyvää!
spelttijauho, suolainen piirakka, suppilovahverot